zondag 22 november 2015

5. Experimenteren met cremeux van aardbeien, kletskoppen, sponscake en brownie


A. Cremeux van aardbeien

1) Aan de het recept van de cremeux  van aardbeien werd er niets verandert. Deze werd meegebracht om te proeven, doordat dit niet mogelijk was tijdens de kennismaking met het dessert (vorige week).

2) Foto cremeux van aardbeien:


3) De smaken van de cremeux zitten heel goed, doordat het een licht dessert is valt het zeer goed te combineren met de andere gerechtjes die zwaarder (zoals bv. de brownie) zijn. 




B. Kletskoppen

1) We wilden een andere vorm creëren dan de kletskoppen die we nu kennen, om het bord extra dementie te geven en de kletskop beter te laten uitkomen in het gerecht. Daarom na de kletskoppen uit de oven kwamen, ze over een glas werden gelegd zodat ze zouden buigen en een andere vorm zouden krijgen.


2) Foto kletskoppen:


3) De plaats waar de kletskop op het glas gelegd word en de grootte en soort van het glas bepalen veel van hoe de vorm eruit kan gaan zien van de kletskop. Namelijk als de kletskop over de lengte gelegd wordt krult deze (zie boven), terwijl als deze op de bovenkant van het glas gelegd word ontstaat er een schaal vorm. Dit zullen we zeker verwerken in ons dessert.



C: Cremeux van aardbei en kletskop

1) We kwamen aan het idee om de cremeux van aardbei en kletskop te creëren door deze samen te zien en om te proberen of zoet en gesuikerd samen gaan of niet. Maar om te kijken of deze twee samen al dan niet een meerwaarde zouden  kunnen bieden aan het gerecht.

2) Foto cremeux van aardbei en kletskop:


3) De combinatie van kletskop en cremeux is niet echt geslaagd, namelijk proef je eerst de zoete cremeux en daarna volgt een heel gesuikerde smaak van kletskoppen. Na een paar minuten word de kletskop wak van de cremeux, waardoor deze (kletskop) krokantheid gaat missen. Apart zijn de cremeux en kletskop zeer lekker van smaak maar samen zouden ze geen meerwaarde bieden voor ons gerecht, dus dit is iets waarop we niet gaan verder werken. 






D. Brownie 

1) Aan de brownie werd er 20 gram gin i.p.v.20 gram amaretto toegevoegd om nog beter de gin te proeven, om zo de tarwe nog beter in het gerecht te laten uitkomen. Verder werd er ook nog witte chocolade toegevoegd aan de brownie die anders gewoon op het bord lag.

2) Foto brownie:


3) In de brownie komt de gin smaak heel goed tot zijn recht, er moet zeker niet meer dan 20 gram gin in de brownie verwerkt worden.  Dit doordat je heel goed de gin in de brownie smaakt.
De combinatie van de (witte) chocolade en de brownie maakt de smaak heel verassend. En tegelijk is de chocolade ook krokant, wat het extra lekker maakt. 





E. Sponscake

1) De vorm die we vorige week voor de sponscake gebruikten was niet ideaal. Dit door het materiaal polypropyleen waaruit het gemaakt was waardoor de vorm van vorm veranderde door opwarming in de microgolf. Nog een probleem was dat de sponscake niet mooi uit de vorm te krijgen was. Omdat we een volle vorm wilden krijgen maakten we gebruik van een vorm waarin de sponscake volledig in gesloten was, voorzien van openingen voor lucht.

2) Testen sponscake in gesloten vorm:



3) De gesloten vorm zorgt er voor dat de sponscake mooi 1 geheel is, een vaste vorm heeft en makkelijk uit de gesloten vorm te halen was. Nadeel door de deze vorm was de sponscake niet luchtig waardoor er geen gaatjes in de sponscake zaten, terwijl we dit wel bij de beker hadden omdat de beker een open vorm is. Daarom zouden we gebruik maken van een gesloten vorm, maar wel voorzien van meerdere openingen i.p.v. maar 1 opening zodat de sponscake wel zijn luchtigheid behoud.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten